2010. július 17., szombat

Mi a csuda az a...? 4.

CYCLONE (KANSAS)

A ciklon egy viharos erejű légörvény. A legismertebb forgószelek a tornádók, és a hurrikánok. Nem Kansasben fordul elő a legtöbb forgószél, de itt alakulnak ki a legveszélyesebbek. 1880 óta 16 olyan nagyon ritka típusú tornádó volt ezen a környéken, aminek a középpontjában 318 mérföld/óra (közel 512km/h) volt a szél sebessége.
Kansas dicsekedhet a legismertebb tornádóval is; azzal, ami Dorothyt Óz földjére repítette az Óz, a nagy varázsló című filmben.


BLUEGRASS (KENTUCKY)

A bluegrass kifejezést a Kentuckyban található fűre használják, ugyanis itt májusban olyan kékes-lilás virágok nyílnak, amitől az állam középső területein a fű kéknek tűnik.
A bluegrass egy akusztikus népzenei irányzat is, ami az 1940-es években a "The Blue Grass Boys" együttesnek köszönhetően nagyon népszerű volt.
(bluegrass: kék fű)


BAYOU (LOUISIANA)

A bayou egy lassú folyású áramlat. Louisiana déli részén jellemzőek az ilyen típusú patakok, amik keresztül-kasul behálózzák az alföldet. Összekötik a tavakat, mocsarakat, lápokat. Legyenek bár kis patakok, vagy nagy folyók, akár 100 mérföldet (kb. 161 km) is vándorolhatnak. A bayouk lehetnek szélesek, mint a folyók, vagy annyira keskenyek, hogy a két partján álló fák ágai összeérnek.


APPALACHIAN NATIONAL SCENIC TRAIL (MAINE)

Az Appalache ösvény egy kb 2100 mérföld (kb. 3800 km) hosszú, 14 államon átvonuló turista út az Appalache-hegység mentén Georgiától Mainig.
1937-ben készült el. Az út kb. 270 mérföldes (kb. 435 km) Main államban található szakasza az egyik legnehezebb része a túráknak.
(Appalachien National Scenic Trail: Appalache nemzeti turista út)


CHESAPEAKE BAY (MARYLAND)

A Chesapeake-öböl, ami kb. elfelezi Marylandet, a legnagyobb öböl az Egyesült Államokban. Ez a 195 mérföld (kb. 314 km) hosszú képződmény több mint 3600 növényfaj, hal és egyéb állat otthona. A Chesapeake-öböl partja (az összes mellékfolyót is beleértve) több, mint 11000 mérföld (kb. 17702 km) hosszú, hosszabb, mint az USA nyugati partja.


Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése