2011. február 20., vasárnap

Presidents' Day

Az USA-ban  február harmadik hétfője nemzeti ünnep az összes amerikai elnök tiszteletére. A bankok, a posták, az állami intézmények, sőt néhány iskola is zárva van, viszont rengeteg bolt akciókkal várja a vásárlókat ezen a napon.

Február 12. Abraham Lincoln, február 22. pedig George Washington születésnapja. Mindkettőt külön ünnepelték 1971-ig. E két elnök nélkül ma nem lenne Amerikai Egyesült Államok. Washington segítségével egy új nemzet alakult, Lincoln pedig megóvta ezt a részekre szakadástól.

Washingtonra ma a "nemzet atyja"-ként tekintenek, hiszen ő vezette az amerikai csapatokat a Függetlenségi Háborúban (1775-1783) Nagy-Britannia ellen. Ő segített a 13 szövetséges állam alkotmányának megírásában. Washington volt az első amerikai elnök. Megmutatta az embereknek, lehetséges, hogy saját magukat kormányozzák, irányítsák. Az Egyesült Államok volt az első példa a modern demokráciára.

Abraham Lincoln egy nagyon szegény családba született 1809-ben. Mindössze egy évet járhatott iskolába, gyerekkorában keményen kellett dolgoznia, de nagyon szeretett tanulni is. Híressé vált kiváló szónoki képességei, valamint a ráragadt neve miatt: "Őszinte Abe". Gyűlölte a rabszolgaságot.
1860-ban elnökké választották. A választások után 7 déli állam kilépett az Egyesült Államokból. Lincoln elnök azt mondta, hogy az államoknak nincs joguk az elszakadásra. Észak és Dél között polgárháború alakult ki, amit 1865-ben az északiak nyertek meg. A háború befejezésekor az alkotmányt módosították, a rabszolgaságot eltörölték. A korábbi rabszolgák állampolgárrá váltak, a feketék szavazati jogot kaptak. Nem sokkal a háború után Lincoln elnök ellen merényletet követett el egy dühös déli, John Wilkes Booth.

Lincoln leghíresebb mondatait még ma is emlegetik, utcákat, városokat, iskolákat neveznek el mindkét elnökről. Washington szerepel a 25 centesen és az 1 dollároson, Lincoln pedig az 1 centesen és az 5 dollároson.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése