2011. március 7., hétfő

King Cake - Királytorta és Mardi Gras - Húshagyó kedd

A királytorta valószínűleg a 12. századi Franciaországból származik. Akkoriban Európában megünnepelték a 3 királyok eljövetelét, hogy ajándékot hoztak. A karácsonyt követő 12. napot vízkeresztnek, 12. éjszakának, vagy királyok napjának nevezték.

Ennek az ünnepnek legfontosabb mozzanata volt a királytorta megsütése a 3 királyok tiszteletére. A torta kerek volt, ezzel ábrázolták a királyok körútját a gyermek Jézushoz. Össze akarták zavarni Heródes királyt, aki megpróbálta követni a 3 királyokat, hogy megölje a gyermek Krisztust. Ezekben a korai királytortákban egy bab, egy borsó, vagy egy érme volt elrejtve. Aki azt a szeletet kapta, amiben el volt rejtve ez a dolog, kinevezték a nap királyának, vagy azt mondták, hogy szerencséje lesz a következő évben.

Louisianaban a 12. éjszaka a karneváli szezon kezdetét is jelenti, ami a Mardi Gras (húshagyó kedd) napján ér véget. A babok, borsók, érmék helyett ma már egy pici műanyag baba szimbolizálja a gyermek Krisztust. Attól a személytől, aki megtalálja ezt a műanyag babát, elvárják, hogy a karneváli ünnepeket folytatván, rendezzen királytorta-partit.

Nagy parádékkal, partikkal ünneplik a Mardi Grast, ahol jelmezekbe és maszkokba öltöznek, bálkirályt és -királynőt választanak, királytortát esznek. A Mardi Gras az utolsó nap a böjt előtt, ilyenkor még lehet enni, ünnepelni egy nagyot. A két legnagyobb Mardi Gras ünnepséget Rio de Janeiro-ban és New Orleans-ben tartják.

A Mardi Gras jellemző színei a zöld, a lila és az arany. A zöld a hitet, a lila az igazságosságot, az arany a hatalmat jelenti.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése