2012. február 14., kedd

Valentin nap


Szent Valentin napja különleges alkalom a világ számos országában. 50 millió rózsát adnak el csak ezen a napon. Angliában, ahol importálják a rózsát olyan helyekről, mint Kolumbia, Hollandia, India és Izrael, több mint 50 millió dollárt költenek az emberek virágra, a vásárlók többsége férfi. A virágok mellett csokoládét is szívesen ajándékoznak egymásnak az emberek, vagy szerelmes verset írnak, vagy egy kellemes éttermi vacsorára hívják meg egymást. Az általános iskolákban a gyerekek Valentin-meglepetést készítenek az osztálytársaknak, a szüleiknek, a barátaiknak. Ez a nap egészen biztosan ünnepélyes, szerelmes hangulatot áraszt, de ki volt Szent Valentin és hogyan lett ez a nap ilyen különleges?

2012. február 2., csütörtök

Hogyan kapott a mormota egy saját napot?

A mormota az egyetlen állat, aminek van ünnepe. A mormota-nap február 2-án van. Természetesen ez nem igazi ünnep, senki nem kap ennek apropóján szabadnapot.

Egy ősi hitre vezethető vissza a mormota-nap eredete. Úgy tartották, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz eljöttét a megjelenésükkel.