2012. május 28., hétfő

Memorial Day - Háborús hősök emléknapja

freedigitalphotos.net
A Háborús Hősök Emléknapja egy nemzeti ünnep az Egyesült Államokban, május utolsó hétfőjén. Nem sokkal a Polgárháború vége (1865) után kezdtek megemlékezni a háborús hősökről. A polgárháborúban az északi államok küzdöttek meg a déli államokkal és sokan meghaltak. Néhány állam egy különleges napon tisztelgett a halottak előtt. Ezt a napot néha Dísz-napnak hívták, mert ilyenkor a halott katonák sírjait zászlókkal és koszorúkkal díszítették.

2012. május 15., kedd

Az amerikai szabadságszobor - 2. rész

Ki fog fizetni egy ilyen szoborért?
A franciák pénzt gyűjtöttek a szobor finanszírozására. Az amerikaiak a talapzat felépítésére gyűjtöttek. Néhány amerikai úgy gondolta, hogy az egész szobrot a franciáknak kellene állniuk. Mások szerint a szobor és a talapzat csak New York-nak fontos, ezért nekik kellene kifizetniük az egészet. Hamarosan az emberek meggyőződtek róla, hogy a szobor az egész ország számára fontos, nem csak a new yorkiaknak. Mint az később kiderült, sok amerikai, köztük iskolás gyerekek is, küldtek pénzt, hogy segítsék a projektet.


2012. május 11., péntek

Az amerikai szabadságszobor - 1. rész

Egy régi barátság
Az Amerikai Egyesült Államok 1783-ban nyerte el függetlenségét, ez azonban nem ment könnyen. Háborút kellett vívniuk Nagy Britanniával. Ezt később a függetlenségi háborúként emlegették. Sok francia is segítette őket a harcban.
Szoros barátság alakult ki Amerika és Franciaország között. Sok franciának tetszett az amerikai kormány munkája, azt remélték, hogy a francia vezetés is példát vesz róla. Ahogy az amerikaiak, a franciák is úgy érezték, hogy nagyon fontos a szabadság.

2012. május 4., péntek

A Póni Expressz - 3. rész

Az újságokban hátborzongató történetek jelentek meg a Póni Expressz futárairól. Ezek a fiatalemberek legalább annyira híresek voltak, mint napjainkban a filmsztárok.

Johnnie Frye, St. Joseph első futára, igazi kedvenc volt. Rengetegen jöttek ki, hogy láthassák őt lovaglás közben.